RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Hírek > Felhívás muzeális intézményeknek: Múzeumok Őszi Fesztiválja ...

Felhívás muzeális intézményeknek: Múzeumok Őszi Fesztiválja 2021

Felhívás – Múzeumok Őszi Fesztiválja 2021

LEJÁRT

Felhívás működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmények részére

Figyelem! A regisztrációt követően minden esetben megerősítő e-mailt küldünk. Abban az esetben, ha az nem érkezik meg az Önök által megadott e-mail címre, kérem ellenőrizzék a spam-ek között, ha ott sem találják, akkor vegyék fel a kapcsolatot velünk. Köszönettel: a szervezők

Felhívás: Múzeumok Őszi Fesztiválja 2021

 

Tisztelt Főigazgató/Igazgató Asszony/Úr!

Kedves Kolléga!

 

2021-ben is megszervezzük az évről-évre egyre nagyobb népszerűségre szert tevő Múzeumok Őszi Fesztiválját, amelynek idei jelmondata: Múzeumi harmónia lesz. Az országos rendezvénysorozatot szeptember 27-e és november 11-e között tartjuk. Szeretnénk, ha intézménye ezúttal is részese lenne az eseményeknek, és programjaival színesítené a széleskörű múzeumi kínálatot.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja idei célja rávilágítani arra, hogy a múzeumok miként tudnak a testi – lelki egyensúly egységének a létrejöttéhez hozzájárulni. Erre az összhangra, vagyis a „jóllétre” utal a „múzeumi harmónia”. Az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja a zenét hívja segítségül a közös öröm kifejezésére. Ennek apropóját több 2021-re eső jubileumi évforduló is adja. Cziffra György világhírű zongoraművész születésének 100., Bartók Béla születésének 140., Egressy Béni halálának 170. évfordulója, valamint az október 1-re eső Zene világnapja is alkalmat ad a zenei rendezvényeknek, például zenés tárlatvezetéseknek, múzeumi helyszíneken megtartott kamarazenei, szabadtéri, illetve online koncerteknek, hangversenyeknek. A téma felvezetésére országos kampányt indítunk, amelyben közös örömzenélésre kérjük a múzeumok munkatársait. Ehhez a gondolatmenethez illesztjük hozzá a turisztikát is. Bárhová is utazunk, szinte mindenhol találhatunk olyan múzeumokat, ahová érdemes betérni. Ezért az idei másik célunk felhívni a figyelmet arra is, hogy a nyaralás során nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget nyújthat egy-egy múzeum felkeresése.

Az öt, a korábbi évekből megtartott témakör mellé három új és egy megújított, az év koncepciójához igazított tematikát ajánlunk 2021-ben. Az egyik újdonság a kiemelt tematika, a Többszólamú múzeum. A másik új téma a Múzeumi kulisszatitkok, a korábbi Pincétől a padlásig elemeit is tartalmazza, de annál jóval tágabb, sokrétűbb bepillantást enged a múzeum életébe. A harmadik pedig az elsősorban a pandémia alatt a frontvonalban dolgozók iránti tisztelet és köszönet kifejezésére létrehozott, a Tiétek is a múzeum! című tematika. A megújított 16+-os témakör ebben az évben, az A zene szárnyán kiegészítést kapta. Mindezek mellett idén is lehetőség nyílik kapcsolódni az Utazó Múzeum, a Múzeumi Őszbúcsúztató – Engedd el magad! (kibővített tartalommal, felnőtteknek szóló programlehetőségekkel) tematikákhoz. A Múzeumi szünetelő, valamint a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! szintén részét képezi a fesztivál kínálatának.

A témakörök részletes leírása a rendezvény hivatalos honlapján olvasható, a Tematikák linkre kattintva.

Javasoljuk az intézményeknek, úgy állítsák össze kínálatukat, hogy abban digitális formában is elérhető programok is szerepeljenek, ezáltal biztosítva a kultúrához való minél szélesebb körű hozzáférést.

 

Regisztráció, jelentkezés és a programtervezet megadásának határideje: 2021. július 12. 23:59

A bírálat és annak eredményéről a kiértesítés terveink szerint 2021. július végéig megtörténik.

A rendezvénysorozat szervezője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK, Szentendre), társszervezői az országos múzeumi koordinátori hálózat tagjai. A Nemzeti Kulturális Alap támogatása reményeink szerint 2021-ben is lehetővé teszi*, hogy központi kampánnyal (fesztivál honlap, online kampány stb.) segítsük a rendezvény kommunikációját, továbbá, hogy a csatlakozó intézményektől programokat rendeljünk meg. Múzeumok esetében minimum 50.000 Ft, maximum 300.000 Ft, közérdekű gyűjtemények és kiállítóhelyek esetében minimum 50.000 Ft, maximum 250.000 Ft lehet a szolgáltatás értéke*.

Kizárólag működési engedéllyel rendelkező muzeális intézményektől rendelünk meg szolgáltatást, az engedéllyel nem rendelkező intézmények és szervezetek továbbra is csatlakozhatnak a fesztiválhoz, de programjaikat saját költségen tudják csak megvalósítani.

A beérkező programok megrendeléséről szakmai bírálóbizottság dönt.

 

Kérjük a jelentkezéshez benyújtani az intézményvezető által aláírt részvételi szándéknyilatkozatot, amely itt tölthető le (word formátum). A kitöltött, aláírt szándéknyilatkozatot eredeti formában, postai úton is kérjük megküldeni Rudolf Eszter részére, (Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, 2001 Szentendre, Pf. 63). A postára adási határidő: 2021. július 12. (postai bélyegző), a szándéknyilatkozat beszkennelt változatát kérjük feltölteni a regisztrációs felületre 2021. július 12. 23:59-ig.

Muzeális intézmények tagintézményei anyaintézményük főigazgatójának szándéknyilatkozatát benyújtva önállóan regisztrálhatnak a Múzeumok Őszi Fesztiválján való részvételre.

Figyelem! Csak a regisztrált résztvevőknek tudjuk biztosítani a megjelenést a központi kommunikációban (pl. a rendezvény honlapján)!

Amennyiben a rendezvénnyel kapcsolatban további kérdéseik vagy észrevételeik vannak, kérjük, vegyék fel a kapcsolatot a Múzeumok Őszi Fesztiválja programkoordinátoraival az alábbi elérhetőségeken: oszifesztival@skanzen.hu e-mail címen, vagy a +36 30 523 9427 telefonszámon (hétköznap 9-től 16 óráig).

Szíves figyelmébe ajánljuk a 2020-as Múzeumok Őszi Fesztiválja látogatói kérdőíveinek értékelését, amelyet a mokk.skanzen.hu weboldal Tudástárában olvashatnak. A programok megszervezéséhez további inspirációt kaphatnak a Tematikák linkre kattintva.

 

* Tekintettel arra, hogy a Nemzeti Kulturális Alap részéről a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezési jogát megpályázó Szabadtéri Néprajzi Múzeum számára a támogatás megítélése még folyamatban van, így a csatlakozni kívánó múzeumok a saját kockázatukra kezdik meg a rendezvény előkészületeit. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum a rendezvényen résztvevő múzeumoktól programokat csak az NKA támogatási szerződés aláírása után, az elnyert összeg függvényében tud megrendelni.

** Azoknak a muzeális intézményeknek, amelyek 2020-ban részt vettek a Múzeumok Őszi Fesztiválján, de NEM tudtuk elfogadni szakmai beszámolójukat, idén csak kommunikációs platformjainkon tudunk megjelenést biztosítani. Ezek az intézmények a 2021-es rendezvényen saját költségen vehetnek részt.

 

A programok előkészítéséhez sok sikert kívánunk, együttműködésüket előre is köszönjük!

 

Szentendre, 2021. június 22.

 

Üdvözlettel:

 

 

Nagy Magdolna s.k.

 

Dr. Cseri Miklós s.k.

igazgató

 

főigazgató

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

 

 

Családbarát Múzeum

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2022MŐF 2021MŐF 2020
Nemzeti Kulturális Alap