Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/oszifesztival.hu/2023/admin/dataconn/mysql/pagestore.php on line 22 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/oszifesztival.hu/2023/admin/dataconn/mysql/pagestore.php on line 23 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/oszifesztival.hu/2023/admin/dataconn/mysql/pagestore.php on line 24 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/oszifesztival.hu/2023/admin/dataconn/mysql/pagestore.php on line 25 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/oszifesztival.hu/2023/admin/dataconn/mysql/pagestore.php on line 26 Országos Múzeumpedagógiai Konferencia (2010) - Múzeumok Őszi Fesztiválja 2023
RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Galéria > Országos Múzeumpedagógiai Konferencia (2010)

Országos Múzeumpedagógiai Konferencia (2010)

Szubjektív visszatekintés egy múzeumpedagógiai konferenciára

 

"Kulturális utak" - Változó igények, változó múzeumok címmel kínált fórumot a szakembereknek az a tanácskozás, amelyet 2010. november 4. és 5. között Szolnokon, a Damjanich János Múzeumban rendeztek meg.

"Én hiszek a múzeumok értelmében. Értelmében és hivatásában. Hivatásában és szépségében. Nem az idő kriptái a múzeumok! Nem a történelem halottas-könyvei! Nem a mulandóság szarkofágjai! Én hiszek bennük, mert nemcsak a jövőben hiszek, de hiszek a múltban." (Juhász Ferenc)

A múzeum küldetése, hogy a "legszélesebb közönség számára" biztosítsa a hozzáférést a lehető legtöbb értékéhez A múzeum a kultúrák és emberek találkozási helye, és szervező elve egyre inkább az emberközpontúság.

Világszerte, így hazánkban is mind erőteljesebb az a törekvés, hogy a múzeumok, közgyűjtemények ne csak passzív módon tárják kulturális kincseiket a nyilvánosság elé, hanem minél aktívabban vonzzanak magukhoz fiatalokat és idősebbeket. Természetesen ez nem jelenti és jelentheti, hogy figyelmen kívül maradnak a múzeumi alapfeladatok, sőt erőteljesebben jelentkezik az igény az összegyűjtött kulturális örökségünk részét alkotó tárgyak, dokumentumok bemutatására, "láthatóvá" tételére.

Túrára fűzve

A múzeumoknak kiemelt szerepük van a megyei és regionális azonosságtudat, a nemzeti identitás és a helyi közösséghez tartozás, a lokálpatriotizmus elmélyülésének elősegítésében. Nagy jelentőségre tesz szert a múzeumok társadalmi integratív szerepének (a kulturális központ, az adott közösség, város, térség, régió számára) és gazdaságélénkítő, a kulturális turizmusban betölthető funkciójának erősítése.

 A plenáris ülés résztvevői. Fotó:Lescsinszky György

Jászkun kapitányok nyomában elnevezésű kulturális útvonal adta az Országos Múzeumpedagógiai Konferencia keretét, amely a múzeumokról és kiállításaikról alkotott képet, illetve a múzeumoknak otthont nyújtó helyszínek változását és a látogatóhoz való viszonyának átalakulását, fejlődését vizsgálta. Kulturális örökségünk különleges bemutatására teremt alkalmat ez az új túraútvonal: egy csokorba gyűjtve teszi vonzó látványossággá, egyedülálló módon dolgozza fel Jász-Nagykun-Szolnok megye gazdag jász és kun történelmi emlékanyagát.

Változás közben

"Nem épült egy nap meg még maga-is Róma..." - írta Pápai Páriz Ferenc a 18. század elején. Az eltelt pár évszázadban ez mit sem változott: a konferencia plenáris ülésén a forrásteremtés 21. századi módjait, lehetőségeit vázolták fel a szakemberek. A tematikus utak turisztikai célú hasznosítását több aspektusból közelítették meg: feltárták lehetőségeiket, kockázataikat, az új kihívásokat.

"A jól meghatározott problémát már félig meg is oldottuk..." - olvashattuk az egyik szekció mottójában. Az elhangzott beszámolók, előadások igazolták ezt az állítást.

Az új pályázati lehetőségek új folyamatokat indítottak el magyarországi múzeumokban: Berettyóújfalutól Zalaegerszegig és Bonyhádtól Miskolcig tapasztalhatjuk a változásokat. Az új kiállítások rendezése, a hozzájuk kapcsolódó múzeumpedagógiai, közművelődési programok megvalósítása komoly kihívások elé állította/állítja az intézményeket. Kiváló példákat láthatott és hallhatott az érdeklődő közönség a kreativitás óriási szerepére: régi kiállításokat képes átváltoztatni, új tartalmakkal megtölteni, valamint újat létrehozni egészen más megközelítésben, mint azt korábban tették a muzeológusok.

Az iskolarendszerű és az iskolán kívüli, az egész életen át tartó tanuláshoz kapcsolódás, a múzeumokban őrzött tárgyi és eszmei kincsek "fogyasztható", de szakmai szintű bemutatása szemlélet- és módszerváltást is igényel. A múzeum komplex tevékenységében a múzeumpedagógiai és közművelődési feladatok egyre nagyobb hangsúlyt kapnak, az interaktivitás, az élményszerzés és -adás felé tolódnak el. Mind a Reneszánsz túrák, mind a Kultúra-Élmény pályázat elégedettségi vizsgálatai ezt a tényt támasztják alá (Eger, Tiszaföldvár, Berettyóújfalu, Nyíregyháza), így megerősítést nyert: az új évezredre a múzeumok feladatrendszere a "látszat ellenére" nem változott, csak a hangsúlyok tolódtak el a közzétételre, az ismeretátadás fontossága felé.

 

szerző: Pató Mária

forrás: https://archiv.magyarmuzeumok.hu/latogato/45_szubjektiv_visszatekintes_egy_muzeumpedagogiai_konferenciara_

Családbarát Múzeum

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2022MŐF 2021MŐF 2020
Nemzeti Kulturális Alap