RólunkProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról
Pilisszántói kőfülke  Lejárt program
település:
Pilisszántó
múzeum neve:
Pilisszántói Helytörténeti Gyűjtemény és Kiállítóhely Múzeum adatai
program helyszíne:
Pilisszántó, Pilis hegy keleti sziklapárkány
napszak: délután
program típusa: családi program, kirándulás
célközönség: általános iskolások, családok, felnőttek, fiúk, gyermekek, gyógypedagógusok, iskolák, középiskolások, lányok, múzeumpedagógusok, nyugdíjasok, óvodások, pedagógusok, szülők
Ma a pilisszántói kőfülke a Pilisi Parkerdő védett területén fokozottan védett régészeti lelőhelyként van számon tartva, de a több mint 100 éve napvilágra került régészeti leletanyag, amelyről régészeti kultúrát neveztek el, ez idáig nem került bemutatásra. A program során, a helyszínen, elhelyezésre és felavatásra kerül a „Tájékoztató tábla”.

A kőfülke a falu legrégebbi régészeti lelőhelye, amelynek használata az ie. 22.000 – 16.000 közötti felső paleolitikum időszakára tehető. A pilisszántói I. kőfülke mindmáig az egyetlen legteljesebb, leggazdagabb Magyarországi lelőhely. A leletek jelölésére a „pilisszántói kultúra” elnevezést fogadta el a kutatás. Az itt talált kőipar anyaga csupán két fő eszköztípust tartalmaz: a tompított hátú mikro pengét és a mikro hegyet. Ez a kizárólagos eszköztípus összetétel más lelőhelyekről nem ismert, az itteni kőfülkében való előfordulása pedig speciális emberi tevékenység következménye. A pilisszántói kőfülke a gyűjtögető és rénszarvas vadász népcsoport időszakos tartózkodási helye – hús és prém lerakat volt. A feltárt régészeti leletanyag a Magyar Nemzeti Múzeumba került.

E-mail:
munkaugy@pilisszanto.hu
Ingyenes program!
Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! – Irodalmi (cool)túra
Programidőpontok:
2017. NOV 04. 14:00 - 17:00
További információk:

Találkozó 2017.10.04-én, délután 14.00-kor Pilisszántón az autóbusz fordulóban.

Célközönség

A tervezett programot egyaránt ajánljuk pedagógusoknak, óvodapedagósusoknak, óvodásoknak, általános- és középiskolásoknak, felnőtteknek, nyugdíjasoknak, családoknak, valamint múzeumi szakembereknek.

A múzeum további programjai
Szakmai programok
Szakmai programok
A pilisszántói kőfülke vadászai
A pilisszántói kőfülke vadászai
Lejárt program
Program helyszíne: Pilisszántó
Program típusa: családi program, előadás
Ma a pilisszántói kőfülke a Pilisi Parkerdő védett területén fokozottan védett régészeti lelőhelyként van számon tartva, de a több mint 100 éve napvilágra került régészeti leletanyag, amelyről régészeti kultúrát neveztek el, ez idáig nem került bemutatásra. Az előadást, valamint a helyszín bemutatását Dr. Markó András, a Nemzeti Múzeum tudományos főmunkatársa, őskoros régész tartja.

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

5 éves a sün!

itthon.hu

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2016MŐF 2015MŐF 2014MŐF 2013
Nemzeti Kulturális Alap