RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról
Séta, vezetéssel a dunaújvárosi építészeti emlékek szocreál tanösvényén Lejárt program
település:
Dunaújváros
múzeum neve:
Intercisa Múzeum Múzeum adatai
program helyszíne:
2400 Dunaújváros, Városháza tér 4Térkép
napszak: délelőtt
program típusa: városnéző séta
célközönség: általános iskolások, családok, felnőttek, fiúk, iskolák, középiskolások, lányok, nyugdíjasok, pedagógusok, szülők
Dunaújvárosban van egy út, melyen végigsétálva visszamehetünk az időben, egészen az 1950-es évekig, a városépítés korai időszakáig. Az akkor uralkodó szocreál stílus, mely a képzőművészeteken át az építészetig mindent áthatott, Dunaújvárosban különösen nagy szerepet kapott. A szocreál a mindennapjaink része, úgy, hogy közben sokan nem is tudnak róla. Fedezzük fel együtt a várost, annak értékeit, ismerjük meg korai történetét!

 

Akit érdekel mi a különbség a modern és a szocreál között, egyáltalán mi is az a szocreál és a városban hol találhatók ilyen jellegű épületek, az tartson velünk egy sétára, barangoljuk be az utcákat, tereket, nézzünk szét alaposan.

 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja idején minden héten szerdánként indul a vezetett városi túra 10 órai kezdettel Nagyné Hodik Mónika történész vezetésével. A séta minimum 3 fő részvétele esetén indul.
A programon való részvétel ingyenes. 

 

A Szocreál tanösvény

 

„Dunapentele – Sztálinváros – Dunaújváros. A három név a Duna menti település három korszakát jelenti, amelyet Intercisa, a római határtelepülés helyén „acélvárosként” építtetett fel a politikai akarat.Lakói a tanúk rá, hogy ennek az akaratnak a nyomán is születhet élhető, barátságos, sok zöldterülettel, fákkal, szobrokkal tarkított város. Az 1950-es évek építészei, képzőművészei a politikai megrendelések nyomán is képesek voltak emberi léptékű és értéket képviselő művet alkotni.” – írta a városról egy cikkben Kirschner Péter újságíró.

Az 1950-es évek elején az építészetben uralkodó modern stílust felváltotta a szocialista realista irányzat, a közhasználatban csak szocreálként emlegetett, „tartalmában szocialista, formájában nemzeti” művészet. Dunaújváros egyedülálló módon, egységében képes bemutatni ezt az időszakot. A városnak az 50-es évek végéig megvalósult része mintegy élő szabadtéri múzeum, átfogó képet nyújt a korszak építészeti, képzőművészeti törekvéseiről.

 

2004-ben jött létre a Dunaújvárosi Építészeti Emlékek Tanútja, mely az építkezés kezdetétől mutatja be a várostörténeti jelentőségű épületeket. Ennek a 33 állomásból álló tanútnak egy része a Szocreál Tanösvény. Az épületek 3 építészeti korszakba sorolható: 1. modern, 2. „átmeneti időszak” a modern és a szocreál között és 3. szocreál. A pályázaton elnyert összegből az épületek falára útbaigazító és ismeretterjesztő táblákat készítettek, színes térképeket és prospektusokat nyomtattak ki.

Weiner Tibornak, a város első főépítészének köszönhető, hogy egy igazán szellős, élhető, parkosított város jött létre. Ő volt az, aki 1950-től 1965-ben bekövetkezett haláláig bábáskodott a születőben lévő város felett. Egy új, szocialista város „létrehozása” rendkívül nagy feladatnak számított, óriási felelősséggel járt, ugyanakkor tele volt rengeteg lehetőséggel.

 

Az elsőként felépült házak még a világháború előtti időkre jellemző modern stílust tükrözik, mely a Bauhaus szellemiségét vitte tovább. Ha végig sétálunk a város első végleges utcáján, a Schall József tervezte Május 1. utcán vagy a szomszédos utcákon, akkor láthatjuk milyennek is képzelte el Weiner Tibor a várost, melynek tervezésekor több változat is született. Ahogyan a politikai széljárás változott, úgy változtak a tervek, mely a főtérre különösen jellemző volt. Az Ivánka András nevéhez köthető rendelőintézet az odacsempészett egyiptomi építészet stílusjegyeivel, a Szrogh György tervezte mozi a hatalmas üvegfelületével és a bejárat felett meander mintával, Vági Oszkár egykori üzletháza és étterme a kalocsai virágokat és a munkásokat, parasztokat ábrázoló mozaikképeivel egészen különleges színfoltjai a városnak. Mindhárom épület az átmeneti időszakban született, modern és szocreál határán. A tervezők a modern épületeket díszítették fel szocreál elemekkel.

 

A védett épületekre és védelem alatt álló városrészekre az volt a jellemző, hogy a régebbi korok stíluselemeit (egyiptomi, görög, római, reneszánsz, klasszicista) ötvözték a modern építészet korabeli irányzataival. A tervezők előszeretettel használták különféle díszítőelemeket: oszlopokat, timpanonokat, mozaikokat, freskókat vagy domborműveket. Többször visszatérő elem a munkásparaszt összefogás, a növényi motívumok mozaikokon, a tulipán mintás ablakrácsok, és amit kevesen tudnak, annak idején a főút erkélyeit is tulipánmintás kerámialapok díszítették. Igazi szocreál épületnek számít az egykori pártház (ma múzeum), mely belső udvarával, árkádjaival, timpanonos homlokzatával a klasszicista kúriákra emlékeztet. A másik tipikusan szocreál épület a színház domborműves ereklyével, bordázott oszlopaival, timpanonjával, üvegkupolájában Z.Gács György János vitézével.

 

Aki eljön és bejárja velünk a várost, sok érdekességet láthat, hallhat. A túra során az „idegenvezetők” mesélnek a város kialakulásáról, a kezdeti nehézségekről, a beteljesült és a be nem teljesült álmokról. A nagyjából 2 órás séta során visszarepülhetünk az időben az 50-es, 60-as évekbe. Megtudhatjuk hogyan kezdődött minden, hogyan is született néhány év alatt a kukorica -és a búzatáblák helyén egy új város egy új gyár.

Honlap:
www.intercisamuzeum.hu
E-mail:
intercisamuz@gmail.com
Ingyenes program!
Fittmúzeum
Intercisa Múzeum
I.Rendelőintézet
Üzletház
Programidőpontok:
2022. OKT 05. 10:00 - 12:00
2022. OKT 12. 10:00 - 12:00
2022. OKT 19. 10:00 - 12:00
2022. OKT 26. 10:00 - 12:00
2022. NOV 02. 10:00 - 12:00
2022. NOV 09. 10:00 - 12:00
Programidőpontok leírása

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2022. október 3. - november 13. között, minden héten szerdánként 10 órai kezdettel indul a program megfelelő számú jelentkező esetén. 

A program időtartama:  körülbelül 120 perc. 

 

 

Regisztráció szükséges!
E-mail: intercisamuz@gmail.com
Telefon: 06-25/411-315, 06-25/408-970
Leírás:

Kérjük, olyan e-mail címet, telefonszámot legyenek szívesek megadni, amelyet folyamatosan használnak, mert a szabadtéri program megvalósíthatósága függ attól, hogy az időjárás lehetővé teszi-e a programot aznap, vagy sem. Szeretnénk a jelentkezőkkel kapcsolatban maradni.

Amennyiben előreláthatólag nem tudnak részt venni a eseményen a regisztrált időpontban, kérjük, hogy vegyék fel velünk a kapcsolatot. 

Regisztráció kezdete: 2022. SZEP 13. 00:00
Regisztráció vége: 2022. NOV 06. 23:59
További információk:

Nagyné Hodik Mónika történész vezetésével tekinthető meg a szocreál tanösvény.

Rossz idő, esős nap esetén a program az Intercisa Múzeum előadótermében valósul meg vetített képes előadás formájában. 

 

Célközönség

Várjuk felnőtt csoportok és iskolás osztályok, valamint egyéni látogatók, baráti társaságok, családok jelentkezését. 

A múzeum további programjai
Fittmúzeum
Fittmúzeum
Séta, vezetéssel a dunaújvárosi régészeti emlékek tanútján
Séta, vezetéssel a dunaújvárosi régészeti emlékek tanútján
Lejárt program
Program helyszíne: Dunaújváros
Program típusa: kirándulás, rendhagyó tárlatvezetés, városnéző séta
Regisztráció szükséges!
A Római Birodalom a Kr.u. I. század végén hozott létre állandó katonai tábort a város területén. Az Intercisában megtelepülő polgári lakosság jólétét kőből épült házaik, gazdag temetkezéseik mutatják. A tavasztól őszig látogatható Római Kőtár és Romkert (Dunaújváros, Római körút) területén a tábor épületének részletei, különböző építészeti elemek, mérföldkövek és a temetőben előkerült szarkofágok, sírkövek tekinthetők meg. A Kőtár közelében több épület - köztük egy római fürdő romjai is megtalálhatók. A Séta, vezetéssel a dunaújvárosi régészeti emlékek tanútján című programra várjuk mindazok jelentkezését, akik érdeklődnek a római kori emlékek iránt. Buza Andrea régész vezetésével, 2022.október 5-én, október 12-én illetve október 19-én szerdánként 15:30 órai kezdettel indul a program, a találkozó az Intercisa Múzeum épület előtt lesz. Rossz idő, esős nap esetén vetített, képes előadáson vehetnek részt a jelentkezők, vagy megbeszélés szerint pótlásra kerül más időpontban. A programon való részvétel ingyenes.Előzetes bejelentkezés és regisztráció szükséges!
Fittmúzeum
Fittmúzeum
 Ismerjük meg Dunapentelét!
Ismerjük meg Dunapentelét!
Lejárt program
Program helyszíne: Dunaújváros
Program típusa: kirándulás, városnéző séta
Regisztráció szükséges!
1950 tavaszán Dunapentele falu mellett elkezdődött a város építése, amelyet egy egész ország figyelemmel követett. Azonban a falunak is megvan a maga története. A séta során bejárjuk az egykori kis temetőt és megismerkedünk számos jeles pentelei életével, pl. Rosti Pál sírjához is ellátogatunk. Ezt követően a Magyar út felé vesszük az irányt, hogy a régi épületek történetét tárjuk fel. Megnézzük az egykori főteret, majd a túrát az iskola és a templom érintésével zárjuk. A Múzeumok Őszi Fesztiválja idején, minden héten keddenként 14 órai kezdettel indul a pentelei túra Kronászt Margit történész vezetésével. A séta minimum 3 fő részvétele esetén indul. A programon való részvétel ingyenes. Előzetes bejelentkezés és regisztráció szükséges.
Múzeumi őszbúcsúztató
Múzeumi őszbúcsúztató
Őszbúcsúztató családi délután az Intercisa Múzeumban
Őszbúcsúztató családi délután az Intercisa Múzeumban
Lejárt program
Program helyszíne: Dunaújváros
Program típusa: családi program
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt 2022.október 15-én, szombaton 14-18 óra között megrendezésre kerülő Őszbúcsúztató családi délután az Intercisa Múzeumban című rendezvényre. A részletes programok miatt kérjük keressék fel az Intercisa Múzeum honlapját.
Értékeink újratöltve
Értékeink újratöltve
Pincétől a padlásig - Múzeumi kalandozás az Intercisa Múzeumban
Pincétől a padlásig - Múzeumi kalandozás az Intercisa Múzeumban
Lejárt program
Program helyszíne: Dunaújváros
Program típusa: rendhagyó múzeumbemutatás
Regisztráció szükséges!
A látogatók elől elzárt múzeumi helyszíneket, ismeretlen múzeumi tevékenységeket, egyedi tárgyakat és leleteket láthatnak és ismerhetnek meg a kalandos kedvű felfedezők. A rendhagyó múzeum bejáráson a pincétől a padlásig bejárhatják a múzeum összes olyan helyiségét, amit hagyományos belépőjeggyel máskor nem láthatnának. Buza Andrea és dr. Keszi Tamás régészek vezetésével fedezhető fel az Intercisa Múzeum. A Múzeumok Őszi Fesztiválja idején, 2022. október 4. - november 11. között minden héten keddtől-péntekig 10-16 óra között választott időpontban indítunk csoportokat, megfelelő számú jelentkező esetén. Program időtartama: körülbelül 60-90 perc. A programon való részvétel ingyenes. Előzetes bejelentkezés és regisztráció szükséges a múzeum elérhetőségein keresztül.

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2021MŐF 2020MŐF 2019
Nemzeti Kulturális Alap