2022 évi webhely
RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Galéria > Sajtóvisszhang: Az idei ősz is a ...

Sajtóvisszhang: Az idei ősz is a múzeumokról szól

forrás: http://turizmusonline.hu/belfold/cikk/az_idei_osz_is_a_muzeumokrol_szol

Szerző: Bódi Ágnes

Hatvanban nagyvadakkal találkoztunk, Gödöllőn múzeumpedagógiai programokba leshettünk be a Múzeumok Őszi Fesztiválját beharangozó tanulmányút során.

 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programlehetőségeire és a közeledő őszi szünethez kapcsolódó eseményekre egy tanulmányút keretében hívták fel az újságírók figyelmét október 18-án kedden Hatvanban és Gödöllőn.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) idén a tizenegyedik Múzeumok Őszi Fesztiválja megszervezésével folytatja a 2006-ban hagyományteremtő céllal elindított, és mára a hazai muzeális intézmények egyik legjelentősebb országos eseményévé vált rendezvénysorozatát. Idén több mint 150 muzeális intézmény szervez programokat az országos múzeumoktól a vidéki tájházakig, és az érdeklődőket országszerte közel 1700 esemény várja a Múzeumok Őszi Fesztiválja hét hete alatt.

A Széchényi Zsigmond Vadászati Múzeum programjai

Utunk első állomása a Hatvanban működő Széchényi Zsigmond Vadászati Múzeum volt. Az uniós forrásból, komplex rehabilitáció eredményeként megvalósult hatvani múzeum az ország, a Kárpát-medence és Közép-Európa egyetlen olyan létesítménye, amely a legmodernebb interaktív eszközökkel mutatja be a 21. századi fenntartható vadászathoz kapcsolódó ismereteket.

A Vadászati Múzeum névadóját, gróf Széchenyi Zsigmondot és munkásságát is bemutatják azokban a szobákban, ahol arra is kaphatnak választ, hogyan élhetett egy főnemes, ha nem csupán vadász, de a természethez közel álló ember, ráadásul író is. Az épületben természetesen helyet kap a Grassalkovich-kastély történetét ismertető kiállítás is.

Széchenyi Zsigmond, a vadász szobája
Széchenyi Zsigmond, a vadász szobája


Vadászati Múzeum
 

A 2014 tavaszára felújított Grassalkovich-kastély vadászati múzeumának földszinti Nagy Endre-rendezvényterme játékosan megszerzett információkat kínál a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt. A téli kertben hazánk nagy testű vadfajainak nyomkeresésére van lehetőség, a forgószínpadon különböző vadfajok találhatók (muflon, kos, mezei nyúl, róka, dámszarvas bika, vaddisznó kan), ezekre a beépített jeladók segítségével a négy magaslesről lehet lőni. Ezen kívül van még lehetőség vadászattal és természettel kapcsolatos családi játékokat játszani az érintőképernyős gépeken is.

Az emeleten, az interaktív vadászfegyver-kiállítótéren a látogatók oktatói segédlettel megismerkedhetnek a legelterjedtebb vadászfegyvertípusokkal és azok szerkezeti felépítésével, majd a vadászati szimulációs játéktérben lézeres vadászatot is gyakorolhatnak.

A park északi végén lévő, élősövényből kialakított labirintust is sokan szívesen látogatják, amelynek teljes bejárható hossza megközelíti a 3 kilométert, valamint népszerű a több mint 15 méter magas kilátó is, aminek a kilátószintjéről egy 33 méter hosszú csúszda vezet le a 3500m² nagyságú sövénylabirintusba.

 

A Grassalkovich-kastély Hatvanban
A Grassalkovich-kastély Hatvanban

 

A gödöllői kastély egykor és most, 3D-ben

Utunk második állomásán, Gödöllőn a királyi kastély építéséről „A Gödöllői kastély egykor és most” 3D-s filmet (Ragályi Elemér) néztük meg, amelyet a Múzeumok Őszi Fesztiváljának programjában is kínálnak.

A barokk színházban a szeptember 26-án indult és november 13-ig tartó Múzeumok Őszi Fesztiválja 2016 félidejéhez érve a rendezvénysorozatot koordináló MOKK, valamint stratégiai partnere, a Magyar Turisztikai Ügynökség Gödöllőn, a Királyi Kastély barokk színháztermében rendezett sajtótájékoztatót.

A házigazda intézmény nevében Gönczi Tibor ügyvezető igazgató mutatta be a Gödöllői Királyi Kastély idei programkínálatát, kapcsolódását a Múzeumok Őszi Fesztiváljához, valamint kitért az eddig már lezajlott fesztiválprogramjaik sikerére is. A programok közt említette a XV. Liszt Ferenc fesztivált (október 21-23.), a november 4-i és 5-i operaházi bemutatót és a november 11-i Természet emberei című pályaorientációs szakmai tájékoztatót, amelyet a hatvani Vadászati Múzeumban rendeznek.

A Magyar Turisztikai Ügynökség képviseletében Mártonné Máthé Kinga felhívta a figyelmet az idei évben újdonságnak számító „Ősz(i)re hangoltuk” tematikához kötődő programok jelentőségére. Remélte, hogy az őszi tanítási szünetben vidékre utazó belföldi turisták élni fognak a fesztiválhoz csatlakozó muzeális intézmények által kínált színes programlehetőségekkel, illetve az itthon.hu oldalán elérhető 80 hazai kedvezményes szállásajánlattal.

Hogy éltek, kik voltak? – Múzeumpedagógiai bemutató

A MOKK koordinátori referense, Kajári Gabriella a Gödöllőn működő muzeális intézmények korábbi években Múzeumpedagógiai Nívódíjjal is elismert múzeumpedagógiai fejlesztéseire, valamint a programokra hívta fel a figyelmet.

Az újságírók a Gödöllői Királyi Kastély Megérkezett a király elnevezésű múzeumpedagógiai bemutatóján vettek részt, amely főleg az óvodások és iskolások számára ad játékos módon megfelelő ismereteket. Ezt a programot nagyon szeretik, mert korabeli ruhákba is beöltözhetnek a gyerekek, és így járják végig a kastély termeit, közben pedig kitalálhatják, melyik termet mire használták, és hogy éltek az ott lakók.

Múzeumpedagógiai bemutató
Múzeumpedagógiai bemutató

 

A Gödöllői Városi Múzeum ajánlatai

A Gödöllői Városi Múzeumban Fábián Balázs igazgatóhelyettessel interaktív tárlatvezetésen vettünk részt, és a Tündérkert című múzeumpedagógiai program bemutatóját néztük meg.

A Gödöllői Városi Múzeum 2016. szeptember 9-én nyitotta meg a látogatók előtt a Kubinyi Ágoston Program keretén belül felújított két állandó kiállítását, amely két kisebb magángyűjteményt is magában foglal.

A felújításokat a programon belül az Emberi Erőforrások Minisztériuma két ütemben 15-15 millió forinttal, Gödöllő város önkormányzata pedig az önrész erejével, 3,5-3,5 millió forinttal támogatta.

Gödöllő, a mi városunk című helytörténeti kiállítás, a Magyar Örökség-díjas (2005) gödöllői művésztelep kiállítás a múzeumbeli gyűjteményből, a Nagy Sándor-ház, valamint a Remsey-család műalkotásaiból készült válogatást mutat be. Az állandó kiállításokon helyet kapott Csupor Zoltán Mihály tordasi plébános kultúrtörténeti jelentőségű gyűjteménye. A Gödöllői Városi Múzeum évek óta nagy gondot fordít az óvodás és iskolás korosztályra, számtalan színes programot kínálva a kisebbeknek.

A fesztiválhoz csatlakozott közel 160 hazai muzeális intézmény fesztiválos programkínálata teljes részletességében továbbra is a fesztivál hivatalos honlapján kereshető tematikák, régiók, települések és programidőpontok szerinti bontásban, valamint az MTA SZTAKI által fejlesztett EVENT@HAND MOF mobil alkalmazás által is elérhető.

 

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2020MŐF 2019MŐF 2018
Nemzeti Kulturális Alap