RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Rólunk > Szenzációs örökségünk! - Múzeumok Őszi Fesztiválja ...

Szenzációs örökségünk! - Múzeumok Őszi Fesztiválja 2018

Felhívás - Szenzációs örökségünk! - Múzeumok Őszi Fesztiválja 2018

 

Felhívás működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmények részére

 

Tisztelt Főigazgató/Igazgató Asszony/Úr! Kedves Kolléga!

 

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy 2018. október 1. és november 11. között ismét megrendezzük a nagysikerű országos rendezvénysorozatot, a Múzeumok Őszi Fesztiválját.

Örömünkre szolgál, ha intézménye idén is színesíti a múzeumi szakma széles területét felölelő programsorozatot azzal, hogy bekapcsolódik a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2018. évi eseményeibe.

A fesztivál idei jelmondata a kulturális örökség európai évéhez kapcsolódóan: „Szenzációs örökségünk!”

A 2018-as évet Magyarország Kormánya a Családok évének nyilvánította, így a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2018-ban ehhez is kapcsolódni kíván. A fesztivál egész ideje alatt arra szeretnénk inspirálni a múzeumokat, hogy hiteles válaszokat adjanak a kérdésre: milyen speciális élményekkel lehet elősegíteni a minőségi szabadidő családi körben és múzeumi környezetben való eltöltését. Fontosnak tartjuk, hogy ezáltal is hozzájáruljunk a meglazult családi kötelékek megerősítéséhez, a szülői minták formálása révén pedig a múzeumi szocializációhoz.

 

A fiatalok és a gyermekek önbizalmának, önkifejezésének, kompetenciáinak fejlesztésére irányuló múzeumi programok szervezését is javasoljuk. Az idősek számára pedig a hasznosság érzését és a társaságot jelentő programok meghirdetését, ezen felül az eltérő generációk közötti párbeszédet generáló intergenerációs programok szervezését ugyancsak szorgalmazzuk a Fesztiválhoz csatlakozó muzeális intézmények körében.

 

Feladatunknak érezzük az önkéntesek, illetve az iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákok (IKSZ-esek) bevonásával zajló múzeumi programok szorgalmazását. Így a múzeumoknak lehetősége nyílik olyan csoportok megszólítására is, amelyek eddig alulreprezentáltak voltak a múzeumlátogatók között.

A rendezvénysorozat szervezője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK, Szentendre), társszervezői az Országos Múzeumi Koordinátori Hálózat tagjai.

A Nemzeti Kulturális Alaptól elnyert 13 millió forint támogatás 2018-ban is lehetővé teszi, hogy a MOKK központi kampánnyal (programfüzet, szórólap, plakát, fesztivál honlap, online kampány, nyomtatott sajtó stb.) segítse a rendezvény kommunikációját. Emellett lehetőség nyílik arra, hogy a Szabadtéri Néprajzi Múzeum megrendeljen a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó múzeumi programokat az alábbi kategóriák szerint:

Múzeumok esetében minimum 50.000 Ft, maximum 200.000 Ft, közérdekű gyűjtemények és kiállítóhelyek esetében minimum 50.000 Ft, maximum 100.000 Ft értékben.

Kérjük a jelentkezéshez benyújtani az intézményvezető által aláírt, részvételi szándéknyilatkozatot, mely a MOKK honlapjáról is letölthető (levelünkhöz mellékeljük). A szándéknyilatkozatot eredeti formában, postai úton is kérjük megküldeni Vörös Mónika nevére, (Szabadtéri Néprajzi Múzeum, 2001 Szentendre, Pf. 63). A postára adási határidő: 2018. július 06. péntek (postai bélyegző kelte), továbbá a beszkennelt változatot kérjük feltölteni a regisztrációs felületre.

Muzeális intézmények tagintézményei anyaintézményük főigazgatójának szándéknyilatkozatát benyújtva önállóan regisztrálhatnak a Múzeumok Őszi Fesztiválján való részvételre.

Figyelem! Csak a regisztrált résztvevőknek tudjuk biztosítani a részvételt a központi kommunikációban (pl. a megjelenést a programfüzetben, vagy a rendezvény honlapján)!

Regisztráció, jelentkezés és a programtervezet megadásának határideje:

2018. július 13. péntek

Kérjük, hogy részvételi szándékát az alábbi linken elérhető kérdőív kitöltésével jelezze: IDE KATTINTVA!

A korábbi évekhez hasonlóan a Múzeumok Őszi Fesztiválját koordináló MOKK 2018-ban is több témakört ajánl a programokat szervező muzeális intézmények figyelmébe.

Ebben az évben az elsődlegesen kiemelt tematika a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! lesz, a Nemzeti Kulturális Alap alapításának 25. évfordulójához kapcsolódva a tematika jegyében szervezett túraútvonalakat is 25 km vagy 2,5 km hosszúságúra javasoljuk tervezni. A muzeális intézmények olyan útvonalakat állítanak össze a résztvevők számára, melyek gyalogosan és/vagy kerékpárral megtehetők egyénileg, baráti vagy munkahelyi közösségek programjaként és családi kirándulások keretében egyaránt. A túra keretében felkereshetők az olyan kulturális örökségi objektumok, melyek NKA által nyújtott támogatásban részesültek.

Az NKA 25 évfordulóhoz kapcsolódva Kulturális Örökség Túra Napot szervezünk október 14-én Miskolcon 2,5 km-es és 25 km-es sajtónyilvános túrák keretében, melynek részleteiről hamarosan további információkat teszünk közzé.

A múzeumok programjavaslatainak értékelésénél előnyt jelent majd, ha a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! tematikát is beépítik a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó programtervezetükbe, valamint ha az intézmény kulturális örökségi helyszínként látogatható. A múzeumok, levéltárak, könyvtárak esetében a rájuk legjellemzőbb elemek (az épület belső terei, kiállításai) megtekinthetők legyenek a túrázók számára ingyenesen vagy kedvezményes belépővel az intézmény által megadott nyitvatartási időben.

Idén is lehetőség lesz kapcsolódni az Utazó Múzeum, 16+ múzeumi találkozások és a Múzeumi Őszbúcsúztató tematikákhoz.

 A Tanárok éjszakája című tematikát a célcsoport és a múzeumok igényeihez igazodva a Lámpás én vagyok – Tanárok éjszakája helyett Tanárok napjára neveztük át, amely az Óvodapedagógusok Napjával együtt továbbra is kiemelt program lesz. Folytatódik a Mesterek és alkotók, a  Múzeumi szünetelő és a korábban is nagyon népszerű Pincétől a padlásig tematika. A 2017-ben nagy sikerrel bevezetett Irodalmi találkozások a múzeumban  tematika kapcsán ismét lehetőség lesz jeles írókra, költőkre emlékezni (2018-ban Füst Milán és Tersánszky Józsi Jenő születésének 130., Szentkuthy Miklós születésének 110. és halálának 30. évfordulóját ünnepeljük, Mándy Iván pedig kereken 100 évvel ezelőtt született).

Amennyiben a rendezvénnyel kapcsolatban további kérdéseik vagy észrevételeik vannak, kérjük, vegyék fel a kapcsolatot Vörös Mónikával, a Múzeumok Őszi Fesztiválja programkoordinátorával az alábbi elérhetőségeken: voros.monika@sznm.hu, mobil: +(3630 272-0234).

Szíves figyelmükbe ajánljuk a 2017-es Múzeumok Őszi Fesztiválja értékelését, melyet a mokk.skanzen.hu oldal Tudástárában olvashatnak az alábbi linken: http://mokk.skanzen.hu/2017-es-mof-ertekelese.html

 A programok megszervezéséhez további inspirációt kaphatnak az alábbi linken: http://mokk.skanzen.hu/otletek-a-programszervezeshez2.html 

 A programok kidolgozásában és összehangolásában segítséget kérhetnek megyei múzeumi koordinátorainktól is.

A programok előkészítéséhez sok sikert kívánunk, együttműködésüket előre is köszönjük!

Szentendre, 2018. június 20.

Üdvözlettel:

Nagy Magdolna     Dr. Cseri Miklós
mb. igazgató     főigazgató
Szabadtéri Néprajzi Múzeum    Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ     

 

Családbarát Múzeum

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2022MŐF 2021MŐF 2020
Nemzeti Kulturális Alap