?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról | Flexitáriánus? Vegetáriánus? Vegán? | település: | Budapest | | múzeum neve: | Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár | | program helyszíne: | 1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár | | napszak: délelőtt | program típusa: családi program, előadás, múzeumi foglalkozás | célközönség: általános iskolások, családok, felnőttek, középiskolások, múzeumpedagógusok, nyugdíjasok, pedagógusok | | Családi délelőtt
Mialatt a felnőttek a szakértőkkel való beszélgetésen vesznek részt, a gyerekek múzeumpedagógiai foglalkozáson ismerkednek játékokon keresztül a témával.
Tematika: A különféle étrendek karbon-, illetve ökológiai lábnyoma, a fenntarthatóbb étrend és főzésmegvalósítása. Az előállítás környezeti hatásai. A mezőgazdaságiterületek termelésének megoszlása. Az alternatív fehérjeforrások jövője. Rövid és hosszú élelmiszer-ellátási láncok előnyei, hátrányai.
| Családi délelőtt -
Mialatt a felnőttek a szakértőkkel való beszélgetésen vesznek részt, a gyerekek múzeumpedagógiai foglalkozáson ismerkednek játékokon keresztül a témával.
Tematika: A különféle étrendek karbon-, illetve ökológiai lábnyoma, a fenntarthatóbb étrend és főzésmegvalósítása. Az előállítás környezeti hatásai. A mezőgazdaságiterületek termelésének megoszlása. Az alternatív fehérjeforrások jövője. Rövid és hosszú élelmiszer-ellátási láncok előnyei, hátrányai. | | Honlap: | https://www.mezogazdasagimuzeum.hu/ | | E-mail: | info@mmgm.hu | | | | | | Programidőpontok: | 2024. OKT 27. 10:00 - 11:30 | 2024. OKT 27. 12:00 - 13:30 | | Regisztráció szükséges! | E-mail: tanulas@mmgm.hu | Telefon: 06 1/363-1117 /139 | Regisztráció kezdete: 2024. SZEP 14. | Regisztráció vége: 2024. OKT 04. | | Felelős személy | Név: Purwanto Chiara Vanessza | Cím: 1367 Budapest 5. Pf. 129. | Telefon: 06 1/363-1117 /128 | E-mail: kozonsegkapcsolat@mmgm.hu | | | | |
| | | A múzeum további programjai | | | Ételünk és életünk | Program helyszíne: Budapest | Program típusa: egyéb, előadás, múzeumi foglalkozás | Regisztráció szükséges! | | Mit ettek, miként főztek és sütöttek hajdanán eleink? A zsákmányoló gazdálkodástól a növénytermesztésig, állattartásig végig járjuk a 19. századvégét, a 20. század elejét, ezáltal rálátást kapunk milyen sokféle étel kerülhetett az asztalra.
A nyílt tűzhelyek, a kemencék használatát felváltották a takaréktűzhelyek, ami az edénykészlet változásával járt. Szó esik a konyhai cserépedényekről, azok szerepéről, azaz, hogy miben mit főztek, vagy mit tároltak. A hűtés, a tartósítás különböző módjait képeken, a régi, ételkészítéssel kapcsolatos eszközöket (pl.: dagasztóteknő, rosta, szita, köpülő, hurkatöltő, vajnyomó minta) múzeumpedagógiai demonstrációs tárgyak segítségével közelről ismerhetik meg a résztvevők.
Mit ettek hétköznap, és mit főztek, sütöttek ünnepeken? Beszélgetünk a népi táplálkozás napi, heti és éves rendjéről, valamint a jeles napokhoz kapcsolódó ételekről és népszokásokról.
| | | | | | | | 16+ Íz Feszt – Kóstolj bele! | | | | Feladjam vagy eltegyem? | Program helyszíne: Budapest | Regisztráció szükséges! | | Múzeumpedagógiai foglalkozás középiskolások részére a hagyományos tartósítási eljárásokról.
Az élelmiszer feldolgozás és a tartósítás jelentősége, előnyei, feltételei. A fizikai, kémiai, fizikai/kémiai, biokémiai tartósítás hogyan is néz ki a mindennapokban. A bomlási folyamatok lassításának módjai: szárítás/aszalás, sűrítés, füstölés, sózás, savanyítás/erjesztés. Fogalmak tisztázása: ecet, kovász, élesztő, tejsav, tejoltó, fermentálás, kefírgomba, kvász, kumisz, umami íz, adalékanyagok, pasztörizálás.
| | | | | | | | Pedagógusok Napja | Program helyszíne: Budapest | Program típusa: egyéb | Regisztráció szükséges! | | November 6-án várjuk szeretettel a tanárokat, óvodapedagógusokat, fejlesztő pedagógusokat, gyógypedagógusokat, hogy megismerkedjenek múzeumpedagógiai kínálatunkkal.
A jelentkezők a szakmai programon 14 órától ingyenesen tekinthetik meg a múzeum állandó kiállításait, tájékozódhatnak a múzeumpedagógiai programjainkról, majd 15 órától egy kötetlen beszélgetés keretében tapasztalatot cserélünk egymással. Örömmel fogadunk minden olyan észrevételt, ami munkákat elősegíti.
A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
A regisztrációkat a tanulas@mmgm.hu email címre várjuk 2024. november 4. 16 óráig.
| | | | | | | | Az vagy, amit megeszel? | Program helyszíne: Budapest | Regisztráció szükséges! | | Autizmusbarát múzeumpedagógiai foglalkozás az asztalunkra kerülő ételek eredetéről.
Az vagy, amit megeszel? címmel a mezőgazdaság fogalmával, a mai világban betöltött szerepével foglalkozunk, abból a kérdésből kiindulva, hogy honnan is kerül a tányérunkra pl. egy hamburger sült krumplival. Mely alapanyagok, honnan érkeznek hozzá? Majd végül megállapítjuk, hogy vajon miért nem ezt az ételt ették a pásztorok vagy a kávéházakban, vendéglőkben étkező pestiek. Egyáltalán elkészülhetett volna ez az ínycsiklandó étel 150 évvel ezelőtt?
| | | | | | | | A Lószerszámgyűjtemény kincsei | Program helyszíne: Budapest | Regisztráció szükséges! | | Vezetés a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Lószerszámgyűjteményében
A Magyar Mezőgazdasági Múzeum Lószerszámgyűjteménye minden darabjában különleges. Megtalálhatóak itt a magyar kocsizás legarchaikusabb szerszámai, de akár a magyar hagyománytól távol álló trojka szerszám, dámanyareg, és a díszes arab kantár is. Nyomon követhető a gyűjteményi tárgyak segítségével a különböző hámtípusok kialakulása, fejlődése. A gyűjtemény nem csupán szerszámokat foglal magába, hanem lótartásnál, lóápolásnál használt eszközöket, valamint a szíjgyártó mesterség felszereléseit is. Ebbe a valódi kincseket őrző gyűjteménybe várjuk látogatóinkat a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretein belül.
| | | | | | | | | |