RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról
Öt év az örökléthez - A Petőfi legendárium Lejárt program
település:
Miskolc
múzeum neve:
Miskolci Galéria Múzeum adatai
program helyszíne:
3530 Miskolc, Rákóczi utca 2.
napszak: délután
program típusa: előadás, filmvetítés, kötetlen beszélgetés, rendhagyó tárlatvezetés, tárlatvezetés
célközönség: általános iskolások, családok, felnőttek, fiúk, gyermekek, iskolák, középiskolások, lányok, nyugdíjasok, pedagógusok, szülők
Az előadásokat a Miskolci Színészmúzeumban aktuálisan megtekinthető két tárlat, a 23. Légyott – Tompa plusz Petőfi – Cimborámnak szántalak és a R_ebell – IX. Spanyolnátha Nemzetközi Küldeményművészeti Biennále hívta életre.

 

Törekvésünk egyfelől, hogy újabb és remélhetőleg izgalmas adalékokkal járuljunk hozzá a Petőfi-jelenséghez, másfelől, hogy rendszerezzük és akár új megvilágításba is helyezzük a költővel kapcsolatos gazdag anyagot.

 

Szeretettel várjuk havonta egy alkalommal a művészetbarátokat a Miskolci Galéria Thália-házában rendezendő sorozatunkra. Az előadások előtt 15.00 órától tárlatvezetésen a kiállításokat mutatjuk be az érdeklődőknek. A belépés díjtalan. 

Honlap:
https://szineszmuzeum.hermuz.hu/kiallitasok/
E-mail:
info@miskolcigaleria.eu
Ingyenes program!
Értékeink újratöltve
Programidőpontok:
2023. SZEP 13. - 2023. DEC 12.
16:00 - 18:00
Programidőpontok leírása

2023. szeptember 13. szerda 16.00 óra

VÁMOSI KATALIN

Mikor, merre és miért utazott Petőfi Sándor?

Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen Petőfi Sándor több fórumon is beszámolt utazásairól, amelyek alapján nemcsak útvonala körvonalazódik számunkra, hanem számos információ is az egyes megállóhelyekről és az ott eltöltött időszakokról. Előadás ezek ismeretében válaszolja meg a címben feltett kérdést.

Társasági élet Szatmár vármegyében – Szendrey Júlia társasági és bálozási szokásai

Szendrey Júlia számos alkalommal számolt be levelező partnereinek rokonai, ismerősei látogatásairól és az erdődi, szatmári, illetve a nagykárolyi farsangi, lövész-, „noble” és megyebálokról, valamint az ott történtekről. Ezen levélrészletek alapján Vámosi Katalin rekonstruálja Júlia bálozási szokásait és ismerősei látogatásait.

 

2023. október 10. kedd 16.00 óra

MIKITA GÁBOR

,,Apostolok vagyunk Az erkölcs mezején" - Petőfi Sándor és a színház világa

 

Petőfi Sándor pályakezdése két szálon futott: ugyanolyan súllyal kötelezte el magát a színészet és a költészet mellett. Az előadás a vándorszínész Petőfi alakja mellett a költő versei alapján felvázolja a teátrista színházi ars poeticáját, a korabeli színészet helyzetét, felvillantja a költő színházi barátságait, kapcsolatait is.

 

CSELENYÁK IMRE

Eliramlik az élet… - Az igazi Petőfi (kötetbemutató)

 

Petőfi Sándorról a versei és az életéről tanultak alapján szinte mindenkinek van egy elképzelése. De milyen lehetett az igazi Petőfi? Milyen körülmények formálhatták ellentmondásokkal teli, sajátos jellemét, amelyre az idők folyamán oly sok jelzőt aggattak kortársai és az utánuk jövők? Mik azok a jól dokumentált életesemények között megbújó apró történések, amelyek sorsát alakították? A népszerű író legújabb kötete ezekre a kérdésekre keresi a választ. A szerzővel Üveges Tamás és Mikita Gábor beszélgetnek.

 

 

2023. november 14. kedd 16.00 óra

DR. BODNÁR MÓNIKA

A lánglelkű és a háborgó lelkű költő - Petőfi Sándor és Tompa Mihály kapcsolata

 

Az előadás bemutatja, miként ismerte meg egymást a két költőóriás, milyen volt és hogyan alakult kapcsolatuk, hogyan vélekedtek e kapcsolatról a kortársak és miként ítélte azt meg az utókor.

 

 

BENKŐ GÁBOR

"Veszett csaták, csúfos futások!" - az 1848-49-es téli hadjárat Petőfi költészetében és a valóságban

 

Az-49-es szabadságharc egy éves története igen gazdag tárháza az eseményeknek, s Petőfi mint a forradalom és szabadságharc költője lírájában ezeket a maga módján meg is örökítette. Az előadás azt kívánja bemutatni, hogy a szabadságharc első válságos időszakáról, a téli hadjáratról miként írt a költő, aki 1849-től kezdve maga is részt vett a harctéri eseményekben s a líra nézőpontján túl mit is állapított meg a hadtörténetírás erről az időszakról.

 

 

 2023. december 12. kedd 16.00 óra

A Magyar Művészeti Akadémia Miskolci Regionális Munkacsoportjával közös program

Tompa Piknik / A Tompa plusz Petőfi kiállítás finisszázsa

 

ÜVEGES TAMÁS

Petőfi Szendrey szemével

 

Milyennek látta Szendrey a férjét és miként élte meg a közvélemény haragját miután újra házasodott. "Bocsáss meg nekem, édes Sándorom, méltatlanul bántottalak tennap; most már nyugottabb vagyok és hiszem, hogy nem érdemled meg tennapi vétkes gondolataimat. Igen, én tisztának hiszlek, mint az isten angyalát, és hiszem, hogy illyen maradsz örökké s így foglak szerethetni életünk végperczéig.”

 

 

VASS NÓRA

Az outsider Petőfi, a szabálykövető Tompa – Imázsépítés és/vagy önazonosság?

 

Kétség nem férhet hozzá, Petőfi nem csak a maga korának volt meghatározó alakja, mai értelemben sztárja, de hatása - nem csak versei, de a személyét övező számos titok miatt -  kétszáz év távlatából is jelentős. Vajon mennyire volt tudatos Petőfi részéről saját legendáriumának formálása? A sors keze, a költő végzete és a közszereplő Petőfi tudatos önimázsépítése milyen mértékben és hogyan befolyásolta a kortársakat és tette le az utókor számára az emlékezés alapköveit? Az előadás arra keresi a választ, hogyan léphetett ki a költő már saját korában az időből, s miképp válhatott saját törekvései által is halhatatlanná?

 

Célközönség

Minden korosztály.

Felelős személy
Név: Vass Nóra
Cím: 3525 Miskolc, Déryné utca 3.
Telefon: 06 70 943 2916
E-mail: szineszmuzeum.miskolc@gmail.com
A múzeum további programjai
Értékeink újratöltve
Értékeink újratöltve
Miskolci Grafikai Triennálé 2023 - Hazai Pálya +
Lejárt program
Program helyszíne: Miskolc
Program típusa: családi program, előadás, időszaki kiállítás, kötetlen beszélgetés, tárlatvezetés
Értékeink újratöltve
Értékeink újratöltve
„.. a kezdet megvolt” Miskolci színházépületek az első játékszíntől a színházi negyedig
Lejárt program
Program helyszíne: Miskolc
Program típusa: családi program, időszaki kiállítás, múzeumi foglalkozás, tárlatvezetés
A miskolci színészmúzeum kamarakiállítása a két színházépület érdekességekkel teli építésének és felújításának történetét foglalja össze korabeli dokumentumok, tervrajzok, illusztrációk, fotók segítségével.
Értékeink újratöltve
Értékeink újratöltve
Szín-vallás Szent Genezius, a színészek védőszentje
Lejárt program
Program helyszíne: Miskolc
Program típusa: előadás, kötetlen beszélgetés
Mikita Gábor ismeretterjesztő előadása Szent Geneziusról, a színészek védőszentjéről és koráról, tiszteletéről szól. Az estet azzal a szándékkal hozták létre a szervezők, hogy hazánkban is megteremtsék a szent kultuszát.
Hozzáférhető múzeum
Hozzáférhető múzeum
Kultúrkoffer
Lejárt program
Program helyszíne: Miskolc
Program típusa: előadás, filmvetítés, kézműves foglalkozás, múzeumi foglalkozás, tantárgyhoz kapcsolódó múzeumi óra
Múzeumi kulisszatitkok
Múzeumi kulisszatitkok
Színházi Promenád
Program helyszíne: Miskolc
Program típusa: családi program, kötetlen beszélgetés, tárlatvezetés, városnéző séta
Teátrumunk két évszázados ünnepén újra indítjuk a miskolci színjátszás kezdeteit bemutató belvárosi sétánkat, amely során megtudhatjuk, milyen színházi emlékeket, történeteket őriznek a régi épületek.

Családbarát Múzeum

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2022MŐF 2021MŐF 2020
Nemzeti Kulturális Alap