RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról
Mögérett a parika mög...- paprikaünnep Lejárt program
település:
Szeged
múzeum neve:
Napsugaras Tájház Múzeum adatai
program helyszíne:
6725 Szeged, Nyíl utca 43.Térkép
napszak: dél, délelőtt, délután, este
program típusa: családi program, gasztronómiai program, kézműves foglalkozás
célközönség: családok, felnőttek, gyermekek, nyugdíjasok, szülők
Régen ősszel Szeged- Alsóváros megtelt paprika illattal. Ne volt olyan ház a városrészben, ahol ne fűzték, szárították, hasították vagy éppen mosták volna a magokat.

Az egész napos családi program során az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a szegedi paprika világába.
Megismerkedhetnek a paprika feldolgozás egyes elemeivel, a paprikával mint gyógynövénnyel, de kipróbálhatják a kufaság fortélyait is. Gasztro-utazás keretében elkészítjük Szeged legérdekesebb paprikás ételeit. Kézműves Játszóházban a látogatók különféle paprikás díszeket, bábokat készíthetnek. A nap végén a paprikaszentelés után pedig paprikabálok világát elevenítjük meg.

Honlap:
www.napsugarashaz,hu
E-mail:
szegedalsovarosi.tajhaz@gmail.com
Falatnyi múzeum
Programidőpontok:
2024. OKT 05. 10:00 - 17:59
Célközönség

gyerekek, felnőttek, családok, nyugdíjasok, fiatalok

Felelős személy
Név: Kulik Melinda
Cím: 6725 Szeged, Nyíl utca 43.
Telefon: +36-30-501-2822
E-mail: szegedalsovarosi.tajhaz@gmail.com
A múzeum további programjai
Múzeumi őszbúcsúztató
Múzeumi őszbúcsúztató
Ládafia-Ősz
Ládafia-Ősz
Lejárt program
Program helyszíne: Szeged
Program típusa: családi program, kézműves foglalkozás
A kelengyés ládák különlegessége a rövidebb oldalán található fedéllel ellátott kis titkos tároló rész a ládafia, ahová a legféltettebb kincseiket rejtették a tulajdonosaik. Ládafia programunk során mi is a környezetünkben található természeti kincseinek nyomába eredünk.
Falatnyi múzeum
Falatnyi múzeum
A szegedi tarhonya
A szegedi tarhonya
Program helyszíne: Szeged
Program típusa: családi program, előadás, gasztronómiai program, kézműves foglalkozás
A tarhonya útja a szérűtől a világkiállítási: tarhonyakészítés szereplői, szegedi tarhonya világhódító útja, „tarhonyakongresszus” A tarhonya a 17-18. századtól kezdett népszerű paraszti étel lenni. Szegeden a Nagyárvíz (1879) után rohamosan nőtt a népszerűsége.
Falatnyi múzeum
Falatnyi múzeum
Török búza,édös málé...
Török búza,édös málé...
Program helyszíne: Szeged
Az Újvilágból származó kukoricát Szegeden a szegény sorsú családok termesztették. Számuk annyira jelentős volt, hogy egész városrészt neveztek el róluk, ahol az utcasarkokon fehér kendővel borított talicskákban árulták öreg asszonyok a főtt kukoricát.
Fittmúzeum
Fittmúzeum
„Mert paprika nélkül nem bír elleni a világ…” paprikatermesztés hagyományai Szeged- Alsóvároson -kultúrséta
„Mert paprika nélkül nem bír elleni a világ…” paprikatermesztés hagyományai Szeged- Alsóvároson -kultúrséta
Program helyszíne: Szeged
Program típusa: városnéző séta
Regisztráció szükséges!
A fűszerpaprika a 19. századtól Szeged város nevével szorosan összekapcsolódott. Néhány évtizeddel később pedig az egész világ Bécstől az Egyesült Államokig megismerte a szegedi paprika nevét.
Múzeumi őszi szünetelő
Múzeumi őszi szünetelő
Ősz, ősz, ősz
Ősz, ősz, ősz
Program helyszíne: Szeged
Program típusa: kézműves foglalkozás, múzeumi foglalkozás
Az őszi séták alkalmával gyakran zsebünkbe kerül egy-egy színes levél, makk, gesztenye, gubacs, fakéreg vagy más őszi termés.
Falatnyi múzeum
Falatnyi múzeum
A szegedi tarhonya az irodalomban
A szegedi tarhonya az irodalomban
Program helyszíne: Szeged
Program típusa: előadás, gasztronómiai program, rendhagyó műhelyfoglalkozás
Regisztráció szükséges!
Számos szegedi író, költő munkáiban jelenik meg a különféle tarhonyás étel elkészítésének fortélyai, tarhonyás ételek fogyasztásának alkalmai, készítőinek életkörülményei
Falatnyi múzeum
Falatnyi múzeum
„Cipóval eszi a kenyeret!”- kenyérsütés hagyományai
„Cipóval eszi a kenyeret!”- kenyérsütés hagyományai
Program helyszíne: Szeged
Program típusa: rendhagyó műhelyfoglalkozás
Regisztráció szükséges!
A parasztcsalásokban a kenyér volt a legalapvetőbb élelmiszer. Hiszen a gazdának, a családi letetet megszervező és irányító személy joga volt megszegni. Számos hiedelem és szokás kapcsolódik a kenyér készítéséhez.
Falatnyi múzeum
Falatnyi múzeum
Élet a konyhában- népi táplálkozás
Élet a konyhában- népi táplálkozás
Program helyszíne: Szeged
Program típusa: gasztronómiai program, rendhagyó műhelyfoglalkozás
Regisztráció szükséges!
Egy parasztház konyhai eszközei mit árulhatnak el a rég kor emberének az étkezési szokásairól? Valóban a tej és a kenyér volt a legalapvetőbb élelmiszer? Hányszor ettek naponta? A gazdasszony egész napját a konyhában töltötte? Ők is mást ettek ünnepnapokon?

Családbarát Múzeum

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2023MŐF 2022MŐF 2021
Nemzeti Kulturális Alap