?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról | „Cipóval eszi a kenyeret!”- kenyérsütés hagyományai | település: | Szeged | | múzeum neve: | Napsugaras Tájház | | program helyszíne: | 6725 Szeged, Nyíl utca 43. | | napszak: délelőtt, délután | program típusa: rendhagyó műhelyfoglalkozás | célközönség: általános iskolások, autisták, beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdők, fiúk, gyermekek, iskolák, középiskolások, lányok, óvodások, sajátos nevelési igényűek | | A parasztcsalásokban a kenyér volt a legalapvetőbb élelmiszer. Hiszen a gazdának, a családi letetet megszervező és irányító személy joga volt megszegni. Számos hiedelem és szokás kapcsolódik a kenyér készítéséhez. | A foglalkozás keretében a résztvevő gyerekek megismerkednek a régi gabonafajtákkal, a kenyér készítés lépéseivel eszközeivel, liszthez és kenyérhez kapcsolódó népi játékokkal, liszthez kapcsolódó betegségekkel (Szent Antal tüze). | | Honlap: | www.napsugarashaz.hu | | E-mail: | szegedalsovarosi.tajhaz@gmail.com | | | | | |
| | | | Programidőpontok: | 2024. OKT 02. - 2024. NOV 08. 08:00 - 15:59 | | Regisztráció szükséges! | E-mail: szegedalsovarosi.tajhaz@gmail.com | Telefon: +36-30-501-2822 | Regisztráció kezdete: 2024. SZEP 30. 08:00 | Regisztráció vége: 2024. NOV 07. 17:59 | | Célközönség | iskolások, óvodások, gyerekek, középiskolások | | Felelős személy | Név: Kulik Melinda | Cím: 6725 Szeged, Nyíl utca 43. | Telefon: +36-30-501-2822 | E-mail: szegedalsovarosi.tajhaz@gmail.com | | | | |
| | | A múzeum további programjai | | | | Mögérett a parika mög...- paprikaünnep | Lejárt program | Program helyszíne: Szeged | Program típusa: családi program, gasztronómiai program, kézműves foglalkozás | | Régen ősszel Szeged- Alsóváros megtelt paprika illattal. Ne volt olyan ház a városrészben,
ahol ne fűzték, szárították, hasították vagy éppen mosták volna a magokat. | | | | | | | | | Ládafia-Ősz | Lejárt program | Program helyszíne: Szeged | Program típusa: családi program, kézműves foglalkozás | | A kelengyés ládák különlegessége a rövidebb oldalán található fedéllel ellátott kis titkos tároló rész a ládafia, ahová a legféltettebb kincseiket rejtették a tulajdonosaik. Ládafia programunk során mi is a környezetünkben található természeti kincseinek nyomába eredünk. | | | | | | | | | A szegedi tarhonya | Program helyszíne: Szeged | Program típusa: családi program, előadás, gasztronómiai program, kézműves foglalkozás | | A tarhonya útja a szérűtől a világkiállítási: tarhonyakészítés szereplői, szegedi tarhonya világhódító útja, „tarhonyakongresszus” A tarhonya a 17-18. századtól kezdett népszerű paraszti étel lenni. Szegeden a Nagyárvíz (1879) után rohamosan nőtt a népszerűsége. | | | | | | | | | Török búza,édös málé... | Program helyszíne: Szeged | | Az Újvilágból származó kukoricát Szegeden a szegény sorsú családok termesztették. Számuk annyira jelentős volt, hogy egész városrészt neveztek el róluk, ahol az utcasarkokon fehér kendővel borított talicskákban árulták öreg asszonyok a főtt kukoricát. | | | | | | | | | „Mert paprika nélkül nem bír elleni a világ…” paprikatermesztés hagyományai Szeged- Alsóvároson -kultúrséta | Program helyszíne: Szeged | Program típusa: városnéző séta | Regisztráció szükséges! | | A fűszerpaprika a 19. századtól Szeged város nevével szorosan összekapcsolódott. Néhány évtizeddel később pedig az egész világ Bécstől az Egyesült Államokig megismerte a szegedi paprika nevét. | | | | | | | | | Ősz, ősz, ősz | Program helyszíne: Szeged | Program típusa: kézműves foglalkozás, múzeumi foglalkozás | | Az őszi séták alkalmával gyakran zsebünkbe kerül egy-egy színes levél, makk, gesztenye, gubacs, fakéreg vagy más őszi termés. | | | | | | | | | A szegedi tarhonya az irodalomban | Program helyszíne: Szeged | Program típusa: előadás, gasztronómiai program, rendhagyó műhelyfoglalkozás | Regisztráció szükséges! | | Számos szegedi író, költő munkáiban jelenik meg a különféle tarhonyás étel elkészítésének fortélyai, tarhonyás ételek fogyasztásának alkalmai, készítőinek életkörülményei | | | | | | | | | Élet a konyhában- népi táplálkozás | Program helyszíne: Szeged | Program típusa: gasztronómiai program, rendhagyó műhelyfoglalkozás | Regisztráció szükséges! | | Egy parasztház konyhai eszközei mit árulhatnak el a rég kor emberének az étkezési szokásairól? Valóban a tej és a kenyér volt a legalapvetőbb élelmiszer? Hányszor ettek naponta? A gazdasszony egész napját a konyhában töltötte? Ők is mást ettek ünnepnapokon? | | | | | | | | | |