RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Rólunk > Felhívás: Jövő! Menő! Múzeum! - Múzeumok ...

Felhívás: Jövő! Menő! Múzeum! - Múzeumok Őszi Fesztiválja 2023

Felhívás muzeális intézmények részére

 

Tisztelt Főigazgató/Igazgató Asszony/Úr!

Kedves Kolléga!

 Jövő! Menő! Múzeum! jelmondattal 2023. szeptember 25. és november 12. között rendezzük meg a 18. Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozatot. Szeretnénk, ha intézménye is részese lenne az eseményeknek, és programjaival színesítené a széleskörű múzeumi kínálatot!

A rendezvénysorozat szervezője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK, Szentendre), társszervezői az országos múzeumi koordinátori hálózat tagjai.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja idei koncepcióját a tudomány és a technológia témakörök mentén alakítottuk ki; ezen belül is kiemelt figyelemmel a természettudományok és a múzeum kapcsolódási pontjaira, valamint a tudományos eredmények hiteles kommunikálására.  A mai világot erősen meghatározó technológiai vívmányok dömpingje új perspektívákat nyitott a múzeumok számára is. Mivel a látogatók többségének fejében még mindig a múzeumok korábbi, hagyományos tárgyközvetítő szerepe él, fontos felhívni a figyelmet a mai, digitalizált tartalmakat is közvetítő, és a célcsoportokat interaktív módon bevonó múzeumra.

Ezért a közel másfél hónapos rendezvénysorozattal a múzeumi élet innovációira, a múzeumokban őrzött tudás megosztásának újszerű lehetőségeire és módjaira, illetve a múzeumoknak a kompetencia–, és készségfejlesztésben betöltött szerepére kívánjuk ráirányítani a figyelmet.

2019-ben is hasonló témát (A világ csodái – Felfedezések kora) járt körül a rendezvénysorozat, ám míg akkor a múltbéli felfedezések középpontba állítására épült a koncepció, most a jelenkori tudományokra és a jövőre fektetjük a hangsúlyt, és rendezvényünkkel 2023-ban A készségek európai évéhez is kapcsolódunk, amely az egész életen át tartó tanulást szorgalmazza. A rendezvénysorozat egyik célja rávilágítani arra, hogy a múzeumok szerepet vállalhatnak az egyes szakmák továbbéltetésében, sőt akár újjáélesztésében, valamint támogathatják a szakképzést is. Arra kérjük a muzeális intézményeket, hogy élményt nyújtó fesztiválprogramjaikkal a múzeumok ezen oldalát is mutassák meg a látogatóknak.

Az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja további célja a jelenkorunkat uraló információáradatban felhívni a figyelmet a múzeumra, mint hiteles helyre, hiteles információforrásra, ezért kiemelt hangsúlyt fektetünk a múzeumokban zajló tudománykommunikációra, a jelenkor kihívásaira is reagáló kutatások és tudományos eredmények fogyasztható és élményszerű múzeumi bemutatására.

A 2023-ban meghirdetett tíz programtematika közül egy a múzeumi szakmának és kilenc a nagyközönségnek szól. Az új témakör idén a Csak természetesen címet kapta, és elsősorban a természettudományokhoz, természetismerethez és a környezettudatossághoz kapcsolódó programokra fókuszál. A fiatalokat minden évben a 16+-os tematikával szólítjuk meg, amelynek ezúttal a Kerülj pályára! alcímet adtuk. A hátrányos helyzetű látogatók múzeumi hozzáférésének növelésére ösztönözzük a múzeumokat a Hozzáférhető múzeum tematikával, ennek keretében lehetőség nyílik utazó múzeumi programok megvalósítására is. Visszahoztuk idén a korábbi évek sikeres témakörét, a Múzeumi kulisszatitkokat, amelyen belül a Raktárlesen című programtípust is ajánljuk a múzeumok figyelmébe. A további tematikák, valamint a témakörök részletes leírása a rendezvény hivatalos honlapján (www.oszifesztival.hu) olvasható, a Tematikák linkre kattintva is elérhető.

Javasoljuk az intézményeknek, hogy digitális formában is elérhető programokat is szerepeltessenek a kínálatukban, ezáltal biztosítva a kultúrához való minél szélesebb körű hozzáférést.

Regisztráció, jelentkezés és a programtervezet beküldésének határideje: 2023. július 10. 23:59

A regisztrációs felületet hamarosan itt tudják elérni.   

A Nemzeti Kulturális Alap támogatása 2023-ban lehetővé teszi, hogy központi kampánnyal (online kampány, stb.) segítsük a rendezvény kommunikációját, továbbá, hogy a csatlakozó intézményektől programokat rendeljünk meg.* Múzeumok esetében minimum 50.000 Ft, maximum 300.000 Ft, közérdekű gyűjtemények és kiállítóhelyek esetében minimum 50.000 Ft, maximum 250.000 Ft lehet a szolgáltatás értéke.

Figyelem! Kizárólag működési engedéllyel rendelkező muzeális intézményektől tudunk szolgáltatást rendelni. Az engedéllyel nem rendelkező intézmények és szervezetek továbbra is csatlakozhatnak a fesztiválhoz, de programjaikat saját költségen tudják megvalósítani. A beérkező programok megrendeléséről szakmai bírálóbizottság dönt. A bírálat és annak eredményéről a kiértesítés terveink szerint 2023. augusztus elejéig megtörténik.

Kérjük a jelentkezéshez benyújtani a regisztrációs határidőigaz intézményvezető által aláírt részvételi szándéknyilatkozatot, amely innen tölthető le. A szándéknyilatkozatot eredeti formában, postai úton is kérjük megküldeni Rudolf Eszter részére, (Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, 2001 Szentendre, Pf. 63). 

Postára adási határidő: 2023. július 11. (postai bélyegző kelte), továbbá a beszkennelt változatot kérjük feltölteni a regisztrációs felületre 2023. július 10. 23:59-ig.

Muzeális intézmények tagintézményei anyaintézményük főigazgatójának szándéknyilatkozatát benyújtva önállóan regisztrálhatnak a Múzeumok Őszi Fesztiválján való részvételre.

Figyelem! Csak a regisztrált résztvevőknek tudjuk biztosítani a megjelenést a központi kommunikációban (például a rendezvény honlapján)!

 Amennyiben a rendezvénnyel kapcsolatban további kérdései vagy észrevételei vannak, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a Múzeumok Őszi Fesztiválja programkoordinátoraival az alábbi elérhetőségeken: oszifesztival@skanzen.hu e-mail címen, vagy a +36 30 523 9427 telefonszámon (hétköznap 9:00 és 16:00 között).

A programok tervezéséhez és megszervezéséhez szíves figyelmébe ajánljuk a 2022. évi Múzeumok Őszi Fesztiválja látogatói kérdőíveinek értékelését, amely a mokk.skanzen.hu weboldal Tudástárában olvasható. További inspiráció meríthető a Tematikák linkre kattintva.

* Tekintettel arra, hogy a Nemzeti Kulturális Alap részéről a 2023. évi Múzeumok Őszi Fesztiválja megvalósítására megítélt támogatás utalása még folyamatban van, így a csatlakozni kívánó múzeumok saját kockázatukra kezdik meg a rendezvény előkészületeit. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum a rendezvényen résztvevő múzeumoktól programokat csak az NKA támogatásának függvényében tud megrendelni.

A programok előkészítéséhez sok sikert kívánunk, együttműködésüket előre is köszönjük!

Szentendre, 2023. június 14.

 

Üdvözlettel:

 

Nagy Magdolna s.k.

 

Dr. Cseri Miklós s.k.

igazgató

 

főigazgató

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

Családbarát Múzeum

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2022MŐF 2021MŐF 2020
Nemzeti Kulturális Alap