RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról
Örökség Műhely - A szarvasi szűcshímzés  Lejárt program
település:
Szarvas
múzeum neve:
Tessedik Sámuel Múzeum és Szárazmalom Múzeum adatai
program helyszíne:
5540 Szarvas, Vajda Péter u. 1Térkép
napszak: délután
program típusa: családi program, előadás, műhelyfoglalkozás, tematikus foglalkozás
célközönség: családok, felnőttek, gyermekek, nyugdíjasok, szülők
A program résztvevői a szarvasi szűcshímzések motívumkincsében mélyülhetnek el Urbancsokné Pljesovszki Ildikó, a Szarvasi Kézműves Tanya tulajdonosa, gazdasszonya vezetésével. Az érdeklődők a Tessedik Sámuel Múzeum gyűjteményéből és magángyűjteményből kiállított szarvasi ködmönökben, a "kozsuchokban" gyönyörködhetnek, illetve megismerhetik helyi hímzőasszonyok munkáit, melyeken a szűcshímzések mintái elevenednek meg.

A Békés megyei szűcsmesterség a 18. század első felében jelent meg szervezett formában, amikor megalakult az első céh (1727). A 19. században a megye gazdasági fejlődése kapcsán megnövekedett az igény a színvonalas lakáskultúra és a módosabb öltözködés iránt. A díszesen kivarrott ködmönök, subák elterjedt viseleti darabjai voltak Békés megye lakosságának.

A szűcsök által készített ködmönök nem hiányozhattak a férjhez menő lányok kelengyéjéből sem. Ornamentika és szabás tekintetében négy önálló szűcsközpont alakult ki Békés megyében – Mezőberényben, Szarvason, Tótkomlóson és Békéscsabán. A kiváló mesterek a szűcsközpontokra jellemző sajátos kompozíciót, díszítményt, színvilágot, szabásvonalat fejlesztettek ki, amelyek eltértek egymástól.

Az 1970-es években a Békés megyei kézművesek, öntevékeny csoportok nagy erőfeszítéseket tettek a ködmönök mintavilágának fennmaradásáért, mely ennek köszönhetően tovább él napjaink népi iparművészetében. A Békés megyei szűcshímzés élő hagyománya 2021-ben felkerült a szellemi kulturális örökségek nemzeti listájára. 

Honlap:
www.szarvasimuzeum.hu
E-mail:
szarvasimuzeum@gmail.com
Jegyárak:

500 Ft/fő

Értékeink újratöltve
Programidőpontok:
2022. OKT 27. 17:00 - 18:30
A múzeum további programjai
Értékeink újratöltve
Értékeink újratöltve
Gyógynövényeink nyomában
Gyógynövényeink nyomában
Lejárt program
Program helyszíne: Szarvas
Program típusa: előadás, kötetlen beszélgetés
A fizikai és mentális fenntarthatóság jegyében a testi és lelki egészségmegőrzés, az úgynevezett „jól lét” megteremtése a programunk vezérszála. A fizikai és szellemi frissesség fenntartásához kapcsolódóan egy gyógynövényismereti interaktív előadásra, beszélgetésre hívjuk az érdeklődőket, melyet Dr. Valkovszky Noémi kertészmérnök, a gyógynövények nagy ismerője vezet majd. A program során az ősszel gyűjthető gyógynövények felhasználási lehetőségeivel és jótékony hatásaival ismerkedhetnek az érdeklődők. A beszélgetés mellett teakóstolóra is invitáljuk a résztvevőket.
Felemelő múzeum
Felemelő múzeum
Four Hands Band koncert
Four Hands Band koncert
Lejárt program
Program helyszíne: Szarvas
Program típusa: koncert
A program célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét arra, hogy a múzeum több, mint egyszerű kiállítótér. A múzeum egy olyan kulturális intézmény, amely közösségi térként hasonló érdeklődési körű fiatalokat is összehoz akár egy koncert révén is. A Four Hands Band egy akusztikus zenéket játszó szarvasi együttes.
Kiemelt tematika: 16+ Több mint múzeum
Kiemelt tematika: 16+ Több mint múzeum
JANE GOODALL INTÉZET: FENNTARTHATÓ ÉLETMÓD ÉS ÖNTEVÉKENY, KÖZÖSSÉGI TERMÉSZETVÉDELEM (ELŐADÁS ÉS FOGLALKOZÁS)
JANE GOODALL INTÉZET: FENNTARTHATÓ ÉLETMÓD ÉS ÖNTEVÉKENY, KÖZÖSSÉGI TERMÉSZETVÉDELEM (ELŐADÁS ÉS FOGLALKOZÁS)
Lejárt program
Program helyszíne: Szarvas
Program típusa: előadás, kötetlen beszélgetés, múzeumi foglalkozás
Egésznapos programok, előadások, kiállítás és foglalkozások a Jane Goodall Intézet jóvoltából. A Jane Goodall Intézet előadásai során bemutatja, hogy mi, mint egyének milyen apró lépésekkel, változtatásokkal tudjuk elérni, hogy fenntartható életmódot folytassunk és unokáinknak is legyen jövője. A nem megújuló erőforrások túlzott felhasználása globális klímaváltozást okoz és lényegesen csökkenti az utánunk következő generációk számára elérhető erőforrások mennyiségét. Az állandó növekedés hosszú távon nem fenntartható. Ökológiai válságot és az ökoszisztéma összeomlását okozza, ezért alapvető szemléletváltásra van szükség. Szükség van a fogyasztásunk csökkentésére, a kibocsátás csökkentésére és át kell térni fenntartható szokásokra. Érintett témakörök: ökológiai lábnyom, a biodiverzitás fontossága, élelmiszerpazarlás, fenntartható fogyasztói és vásárlási szokások, fenntarthatóság a mindennapokban. Az érdeklődők az intézet kongói csimpánz menhelyéről és lakóiról tekinthetnek meg fotókiállítást. Az intézet bemutatkozik a Roots&Shoots környezeti nevelési programmal is, melynek címe: "Öntevékeny, közösségi természetvédelem". Ezen túl lesznek foglalkoztató játékok és táskafoglalkozás is.
Múzeumi szünetelő
Múzeumi szünetelő
Őszi szöszmötölő
Őszi szöszmötölő
Lejárt program
Program helyszíne: Szarvas
Program típusa: kézműves foglalkozás
A Múzeumi szünetelő keretében az őszi szünet ideje alatt a gyermekeket és a családokat múzeumi szöszmötölő kézműves foglalkozásra várjuk. Szerepet kap a közös játék, a kreatív kézműves foglalkozás során pedig őszi termésekből készítünk majd kopogtatót és kukorica csuhéból virágdíszt.
Értékeink újratöltve
Értékeink újratöltve
Örökség Műhely - A vályogházak javítása és a fekete vályog tégla készítése
Örökség Műhely - A vályogházak javítása és a fekete vályog tégla készítése
Lejárt program
Program helyszíne: Szarvas
Program típusa: előadás, műhelyfoglalkozás, tematikus foglalkozás
A program során Pljesovszki Ildikó, a Szarvasi Kézműves Tanya tulajdonosa, gazdasszonya bevezeti az érdeklődőket a vályogtégla készítés és a vályogfal tapasztásának rejtelmeibe. A résztvevők megtudhatják és megtapasztalhatják, milyen természetes anyagokból és milyen eszközökkel építették őseink házaikat. A vályogfal építészet egyesíti a természetes építkezés, a hagyományos népi ház jellegű építészet és a fenntartható, önellátás feltételeit biztosító megoldásokat, melyek napjainkban egyre gyakrabban kerülnek előtérbe. A tematika ráirányítja a figyelmet arra, hogy a múltbéli tapasztalatok, ismeretek átörökítése a fiatalabb generációk számára mennyire fontos, hogy fenn tudjuk tartani épített örökségeinket.
Múzeumi őszbúcsúztató
Múzeumi őszbúcsúztató
Márton napi családi délután
Márton napi családi délután
Lejárt program
Program helyszíne: Szarvas
Program típusa: családi program, kézműves foglalkozás, vetélkedő
Márton napi családi délutánra várjuk az érdeklődőket 2022. november 12-én 16 órától. Ízelítő a programokból: óriás társasjáték Márton-napi babonaságokkal, kukorica morzsolás, diótörés "dió ágyúval", "liba hajtó" játék, lúdgége tészta, lámpás készítés. November 7. és 11. között óvodás/iskolás csoportok jelentkezését várjuk egy kis Márton napi kézműveskedésre, játékra.

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2021MŐF 2020MŐF 2019
Nemzeti Kulturális Alap