RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Rólunk > Múzeumpedagógiai Nívódíj

Múzeumpedagógiai Nívódíj

A Múzeumpedagógiai Nívódíj története

A Múzeumpedagógiai Nívódíjak létrehozásának célja az alapító szándéka szerint az volt, hogy elismerésben részesítse azokat az intézményeket, akik kimagasló teljesítményt értek el múzeumpedagógiai kiadványaikkal, magas színvonalú programjaikkal.

Az első Múzeumpedagógiai Nívódíj átadására 2003-ban került sor. 2006 óta az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó ad ünnepélyes keretet az év legjobb múzeumpedagógiai kiadványa, illetve a legjobb múzeumi kezdeményezés díjazásának. A pályázati kiírással, elbírálással és archiválással járó feladatokat a MOKK látja el.

A pályázatok elbírálását szakmai zsűri végzi, tagjai közé bevonva a Múzeumi Koordinátori Hálózat és a MOKK tagjait, de képviselteti magát az EMMI Közgyűjteményi Főosztálya, valamint a társszakmai szervezetek (Pulszky Társaság, Országos Közgyűjtemények Szövetsége, ICOM Magyar Nemzeti Bizottság és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége). A díjazás forrása 2010-től kezdve a Múzeumok Őszi Fesztiválja megrendezésére, az NKA-hoz benyújtott pályázat volt.

Múzeumpedagógiai Nívódíjat kapott pályázatok:

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

 

Újdonságok 

A múzeumok közönségkapcsolati szemléletváltásának következményeként megerősödő múzeumpedagógiai szakmában, az utóbbi időben egyre több kimagasló személyes eredmény születik. Az egyes programok megvalósításának esetében valóban az egész intézmény szakmai bázisa dolgozik a háttérben, de a programok ötlete, módszertana, szakmaisága, a megvalósítás nívója egyes személyekhez köthető.

Fontos hangsúlyozni, hogy ennek a tudományterületnek is vannak olyan szakemberei, akik múzeumi kereteiken túl, olyan munkát végeznek (publikálnak, előadásokat tartanak, oktatnak, kutatásokat végeznek), amelyek segítik ennek a szakmának a módszertani megalapozását, iránymutató jelleggel bírnak, és jelentős eredményeket produkálnak. Akik mindezt már több évtizede gyakorolják és hatásuk jelentős a múzeumpedagógiai szakmában, azok számára alapítottuk 2013-ban a „Múzeumpedagógiai életműdíjat”.

Az első Múzeumpedagógiai Életműdíjat Dr. Vásárhelyi Tamás, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa vehette át. 2015-ben Lovas Márta kapta a Múzeumpedagógiai Életműdíjat. 2017-ben Káldy Mária, 2019-ben Kustánné Hegyi Füstös Ilona vehette át a Múzeumpedagógiai Életműdíjat.

 

Fontosnak tartjuk, hogy a mindig magas színvonalon teljesítő, jelentős szakmai sikereket elérő és a legalább öt éve jól működő programokat vezető múzeumpedagógusok személyes szakmai díjként is részesülhessenek elismerésben. Ezen személyek elismerésére adjuk át 2014-től kezdve a „Kiváló Múzeumpedagógus” díjat. Első alkalommal Turcsányiné Kesik Gabriella kapta az elismerést, 2016-ban Pató Mária és Szabics Ágnes kaptak Kiváló Múzeumpedagógus Díjat, 2018-ban pedig Joó Emese vehette át az elismerést.

A két díj évente felváltva kerül kiosztásra.

Családbarát Múzeum

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2022MŐF 2021MŐF 2020
Nemzeti Kulturális Alap